Demo

De Field Spaniel

De Aard Van Het Beestje

IMG 3190Deze spaniel variëteit is een hond met een zacht en zeer innemend karakter. Een jachthond van huis uit, die als gezinshond zijn uiterste best zal doen om het een ieder naar de zin te maken. Sociaal naar andere huisdieren en zeer loyaal naar de leden van “zijn” gezin. Tegenover onbekenden kan hij zich soms wat gereserveerd opstellen. In huis is het de rust zelve. Mede daardoor is het zo grappig om te zien dat deze hond buiten verandert in een actieve en sportieve hond. Hij is slim en zeer leergierig. Door van deze eigenschappen gebruik te maken is de Field Spaniel een goed opvoedbare hond. Een gehoorzaamheidcursus is aan te bevelen want het gaat natuurlijk niet vanzelf! U bouwt bovendien een betere band met uw hond op. Los daarvan is het gewoon erg prettig en noodzakelijk om een hond te hebben die luistert. Met deze, van huis uit voor de jacht bestemde spaniel, zijn er veel meer mogelijkheden dan alleen een jachttraining. GeurspoorOp diverse gebieden van de hondensport weet hij zijn mannetje te staan. Behendigheid, tracking, breitensport, flyball en uiteraard in het jachtveld. De keuze voor wat u met uw Field wilt gaan doen ligt aan u zelf maar vooral ook aan de aanleg van de hond. Belangrijk is echter dat vanwege het gevoelige karakter zijn hele opvoeding – en training gebeurt met een fluwelen handschoen.

Kinderen en de Field Spaniel

Kinderen en fieldsOver het algemeen gaan Fields uitstekend met kinderen om. Belangrijk is dan ook dat, als u zelf geen kinderen heeft, om de hond van pup af aan kennis te laten maken met (hele jonge) kinderen. Zowel de hond als het kind moeten leren met elkaar om te gaan. Probeer maar eens om u zelf te verplaatsten in de situatie van een klein kindje of een puppy. Beiden nog onvast in de motoriek, met onverwachte bewegingen en vreemde geluiden die verkeerd begrepen worden of angst aan kunnen jagen. Als opvoeder of begeleider van kinderen en honden nemen wij een grote verantwoordelijkheid. Maar niets is leuker om te zien dan een Field Spaniel die opgroeit met kinderen. Het is een onvermoeibaar speelkameraadje en een goede vriend. Kind en pupBeiden moeten ieder op hun beurt tegen elkaar in bescherming genomen worden om aan hun rust toe te komen. In de praktijk betekent dit dat u de hond op zijn slaapplek legt (bijvoorbeeld in een bench) en het kind leert dat als de hond op zijn rustplaats is hij ook echt met rust gelaten moet worden. Zeker in het begin zal dat niet eenvoudig zijn maar het zal de algehele rust in huis ten goede komen. Een over enthousiaste hond en kind zijn zeker aan het einde van de dag niet aanbevelenswaardig.

Gezondheid

HD uitslagHet is bij de Field Spaniel niet anders dan bij de mens. Beiden kunnen van alles gaan mankeren. Toch is de Field Spaniel tot op heden een redelijk gezond ras. Natuurlijk is er wel eens een hond met minder goede heupen of ontstoken oren. Tot op dit moment is de Field Spaniel echter gevrijwaard van, als erfelijk beschouwde, afwijkingen. Bij de selectie van ouderdieren worden standaard de ogen en heupen onderzocht op erfelijke afwijkingen. Het spreekt voor zich dat uiteraard de ouderdieren gezond moeten zijn maar óók dat het een vrolijke, vrije hond is met een normaal gedrag naar zowel mensen als honden.

Algemeen

KateDeze vanuit Engeland afkomstige Spaniel variëteit is van origine gefokt voor de jacht. Behalve de bruine (liver) en zwarte Fields kennen wij ook de schimmel (roan) als toegestane kleur. Ieder van deze kleuren kunnen eventueel in combinatie met een tan aftekening voorkomen.

De middellange beharing vraagt om onderhoud. Regelmatig borstelen en de oren uitkammen. Twee maal per jaar zal de vacht geplukt moeten worden. Sil Fields societyU kunt dit zelf doen en anders bij een vakbekwame trimster. Zijn lange oren vragen extra aandacht. Zoals bij iedere hond met een hangend en dichtbehaard oor is ook bij dit ras de kans op een oorontsteking aanwezig . Wekelijks de gehooringang even controleren en eventueel schoonmaken voorkomt veel narigheid. Zoals voor iedere hond met een stamboom is er ook voor de Field Spaniel een “rasstandaard” opgesteld. Dit gebeurt in het land van herkomst, voor ons ras is dat Engeland. In deze standaard staat omschreven aan welke eisen de ideale Field Spaniel moet voldoen. Tot op heden is de perfecte hond nog nooit gefokt. Dat zal ook niet snel gebeuren, omdat de rasstandaard vrij te interpreteren valt. Het allerbelangrijkste is echter dat de Field Spaniel een gezonde en gezellige hond is die in een passende omgeving een aanwinst voor het gezin is.

Passende Omgeving

ComfortEn dan de vraag: wat is een passende omgeving? Belangrijk is dat er tijd voor de hond is en dat u, onafhankelijk van uw woonsituatie, de moeite neemt om tenminste , één maal per dag een echte grote wandeling met hem te maken. Dit los van de blokjes om, zodat hij even snel iets kan doen. Een Field Spaniel vindt het geweldig om spelletjes te doen en zal tot op hoge leeftijd blijven spelen. GuusjeMaar u moet hem wel die prikkel geven. Deze sociale hond vindt het geweldig om mee uit te mogen en is over het algemeen dol op autorijden. Went u hem van jongs af aan dat hij af en toe alleen thuis moet blijven, dan zal dat ook later geen probleem zijn. Wees consequent in zijn opvoeding maar wel met een zachte hand.

Contact

Ellen Canta – Zintel

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
0031 - 6 51 951 550