Welkom op de website van de kennel ‘’ of the Fields Society’’. Toen ik in 1982 een kennelnaam bij de Raad van Beheer heb aangevraagd, was dat om de door mij gefokte Field Spaniels een “achternaam” mee te geven. Maar ja, wat is een kennel? Een “kennel”, associeer ik altijd nog met hokken waar honden verblijven. Ik heb nooit veel honden tegelijk gehad, want het aantal honden die wij hebben is nooit zo groot geweest dat zij niet meer met ons gezin in één huis kunnen leven. Het is natuurlijk wél zo dat met meer honden in huis er strikte regels zijn en dat er vaker gepoetst moet worden om te voorkomen dat wij samen mét onze honden in een kennel komen te wonen. De honden beschikken dan ook uitsluitend over hun eigen ligzakken en wij over onze eigen banken en stoelen.De kennelnaam is ontstaan, uiteraard door de Field Spaniel, maar voornamelijk ingegeven door de ons omringende ‘’Fields’’ velden, ‘’Society’’, vereniging slaat op het grote aantal dieren dat in deze begin periode deel uitmaakte van ons gezin. Behalve honden zijn er namelijk ook pony’s en paarden onder deze naam gefokt.
Hiernaast ziet u mijn allereerste Field Spaniel, Mr. Jones van High Tails Home. Een liver en tan reu die ik gekocht heb bij mevr. Jacqueline Suringa. Zoals vaker gebeurt ben ik bij toeval bij de Field Spaniel terecht gekomen zonder ook maar een seconde te hebben nagedacht over het eventueel fokken van honden. Pas toen ik mij realiseerde hoe uniek dit ras is, wat voor een verschrikkelijk leuke honden het zijn en hoe vreselijk klein en kwetsbaar de populatie is, besloot ik te proberen een bijdrage aan dit unieke ras te leveren. Door bemiddeling van Mevr. v. Asch v.Wijck, zij was degene die de eerste Fields vanuit Engeland naar Nederland heeft gebracht, ben ik in contact gekomen met Mrs. Peggy Grayson. Zij wilde mij eventueel wel verder helpen, maar ik moest eerst maar eens kennis komen maken, ofwel “op zicht komen”. Uit dit allereerste bezoek aan "Oakdene" Putley in Common is een levenslange vriendschap ontstaan. Diverse keren heb ik er mogen logeren en heel veel geleerd over dit zo bijzondere ras. Nog altijd onderhouden wij contact al wordt het gezien de hoge leeftijd van deze opmerkelijke vrouw wat moeilijker. Maar een bezoekje aan haar is nog altijd een feestje en steeds opnieuw leer ik weer bij. Omdat zij haar motto “the best is not good enough” als je wilt fokken ook in de praktijk bracht, heeft het lang geduurd voordat ik mijn eerste teefje Lydemoor Lavinia Christine, mocht ophalen.
In de ruim dertig jaar dat ik mij intensief met dit ras bezig houd, heb ik geprobeerd een bijdrage te leveren aan het voortbestaan en het verder uitbouwen van “mijn” ras. Selectief fokken, kritisch blijven ten aanzien van de eigen gefokte honden en soms moeilijke beslissingen nemen. Gelet op de kleine populatie en smalle genetische basis heb ik in een vroeg stadium contacten in het buitenland gelegd met als doel het beschikbare genetische materiaal zo goed en breed mogelijk te kunnen gebruiken.
In de loop van de jaren heb ik mijn kennis en ervaringen kunnen delen met andere belangstellenden. Door mij gefokte honden vormen in een aantal gevallen de basis van nieuwe kennels voor de Field Spaniel in ons land.
Met de komst van internet is ook de hondenwereld een stuk kleiner en bereikbaarder geworden. Honden van veel rassen worden te kust en te keur aangeboden en verkocht aan wie dat maar wil. In mijn optiek is het heel belangrijk dat u, alvorens u zou besluiten dat een Field wel een hond voor u zou kunnen zijn u eerst met deze honden en met mij als fokker, kennis komt maken. Wij vinden het belangrijk en prettig om met een eventuele nieuwe Fieldeigenaar kennis te maken en hem zo uitvoerig mogelijk te informeren over dit ras. Niet om de vrienden – of kennissenkring uit te breiden maar wél omdat het voor ons belangrijk is om te weten waar het hondje dat je gefokt hebt naar toe gaat. Met levend materiaal moet zo zorgvuldig mogelijk omgegaan worden in het belang van het dier. Wellicht heeft deze manier van doen er toe bijgedragen dat ik in al die jaren dat ik Field Spaniels fok nog nooit een hond uit een asiel heb moeten “redden”.
Hoogte- en dieptepunten
Wat zijn hoogtepunten in een leven? Trouwen, kinderen, kleinkinderen? Tot erelid van de Field Spaniel Club Nederland benoemd worden, een gouden erespeld ontvangen uit handen van de voorzitter van de Raad van Beheer op Kynologisch gebied vanwege de bijdrage die je geleverd hebt voor de Field Spaniel en het boekje dat je daarover geschreven hebt? Of is het je eerste, eigen gefokte kampioen? De eigen familie buiten beschouwing gelaten, denk ik dat het ieder keer weer een hoogtepunt is als je na vele jaren hoort dat het gezin dat ooit een pup bij je gekocht heeft daar tot op hoge leeftijd een geweldig extra gezinslid aan heeft gehad.
Een absoluut dieptepunt is een hond die vroegtijdig overlijdt en inschattingsfouten bij het plaatsen van een pup. Het kan je nog altijd overkomen, hoe zorgvuldig je ook te werk gaat.
Een minder succesvol besluit is geweest om mijn kennelnaam te delen met mevrouw Nipius, waarvan ik hoge verwachtingen had. Ondanks gemaakte afspraken is de beoogde samenwerking niet tot stand gekomen, waardoor mijn kennelnaam “of the Fields Society”, die mij door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland op 6 oktober 1982 verleend is, nu geregistreerd staat op twee verschillende namen die echter onafhankelijk van elkaar zijn.
En nu?
Na mij ruim 30 jaar voor dit geweldige ras op verschillende manieren te hebben ingezet wordt het tijd om je eens te beraden op de toekomst. Dit ras ligt mij te na aan het hart om het los te laten. Van tijd tot tijd zal ik nog wel eens een nestje fokken. Samen met mijn man, die een grote kennis van stambomen heeft, zullen wij net als in het verleden beginnende fokkers helpen bij het vinden van de juiste combinatie van ouderdieren. Voor diegene die het wachten op een pup in Nederland te lang duurt willen wij proberen om in het buitenland een fokker te vinden die bereid is om een Field Spaniel pup naar Nederland te verkopen. U moet zich in een dergelijk geval wel realiseren dat de prijzen van een pup elders in Europa aanmerkelijk hoger kunnen liggen dan in Nederland. Om misverstanden te voorkomen; voor onze hulp in deze vragen wij geen vergoeding .
Voor meer informatie of een kennismaking met dit ras bent u na het maken van een afspraak altijd hartelijk welkom. U kunt een afspraak maken of meer informatie krijgen via de mail; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of mobiel 31 06 51 951 550.